Zijn alle godsdiensten gelijk?

Godsdiensten

Zijn alle godsdiensten gelijk?

Te simpel

Niemand in Nederland kijkt er nog vreemd van op als je in plaats van aanhanger van het christendom aanhanger bent van de islam of van het boeddhisme. Wie met beide benen in de wereld staat, komt automatisch in aanraking met andere godsdiensten. Ondertussen zijn we er zo aan gewend geraakt dat je op meerdere manieren kunt geloven, dat er ook wel eens gezegd wordt dat alle godsdiensten gelijk zijn of op hetzelfde neerkomen. Maar is dat wel waar?

Wie een beetje thuis is in de wereldgodsdiensten, begrijpt dat het te simpel is om te zeggen dat alle godsdiensten gelijk zijn. Vraag maar eens aan een boeddhist, een hindoe, een moslim en een christen wat de kern van hun geloof is. Het is zeker dat je vier totaal verschillende antwoorden krijgt. Natuurlijk zijn er wel dingen te noemen die ze (op het eerste gezicht) gemeenschappelijk hebben, maar wie verder kijkt ontdekt ook grote verschillen.

 

In de put

Misschien ken je dat verhaal wel van die man die in een diepe put was gevallen. Confucius, Boeddha en Mohammed komen een voor een voorbij. Ze geven adviezen aan de man in nood: 'Doe aan meditatie' en 'Berust in de wil van Allah'. Maar de man kan zichzelf er uiteindelijk niet door redden. Dan komt Jezus voorbij; Hij daalt zelf af in de put en bevrijdt de man uit z'n benarde positie

 

Gratis

Natuurlijk is dit een simpele (en symbolische) voorstelling van de werkelijkheid, maar het raakt wel de kern van de vraag: zijn alle godsdiensten gelijk? Dit verhaal maakt een groot verschil duidelijk tussen het christendom en andere godsdiensten. Bij alle niet-christelijke godsdiensten gaat het erom dat de mens zelf tot God omhoog moet klimmen. Moslims moeten bijvoorbeeld voldoen aan de vijf zuilen om hun relatie met Allah te onderhouden: het uitspreken van de geloofsbelijdenis, gebed, liefdadigheid, vasten (ramadan) en de bedevaart; en boeddhisten moeten het Achtvoudige Pad bewandelen voor ze tot verlichting komen.

 

Maar het christendom wijst een andere weg aan, namelijk de bevrijding van de mens door God Zelf. 'Hij heeft ons gered uit de macht van de duisternis en ons overgebracht naar het rijk van Zijn geliefde Zoon, Die ons de verlossing heeft gebracht, de vergeving van onze zonden' (Kol. 1:13-14). Een christen hoeft zijn eigen redding of heil dus niet 'te verdienen', maar krijgt dit 'uit genade' aangeboden.

 

Liefde

Het christendom vertelt over de weg die Jezus voor mensen is gegaan: deze is uniek en sluit andere (heils)wegen af. Maar dat betekent vervolgens niet dat christenen het recht hebben zichzelf te verheffen boven andere gelovigen. Van ontmoetingen met andere gelovigen kunnen christenen zelfs veel leren. Maar juist dan zullen ze ook van de gelegenheid gebruik willen maken om te vertellen dat de liefde van Jezus Christus uitgaat naar alle mensen – christen of niet.

 

'Gedraag u wijs tegenover buitenstaanders en benut iedere gelegenheid, en als u wilt weten hoe u op de mensen moet reageren: vriendelijk, maar beslist.' (Kol. 4:5-6)

 

Reageren of je hart luchten?

Heb je een (persoonlijke) vraag of zou je graag eens je hart luchten? Je mag ons bellen, maar je kunt ons ook mailen. binnen enkele dagen zal een medewerker van onze afdeling Nazorg op je reageren. Het spreekt vanzelf, dat je bericht vertrouwelijk behandeld wordt.